22 Şubat 2017 Çarşamba

Kısa bir "Hobbit" Değerlendirmesi

"Topraktaki oyukta bir hobbit yaşardı." 




Uzun zaman sonra yazdığım ilk blog yazım kesinlikle orijinal dilinde okumayı istediğim bir kitap: Hobbit. İthaki Yayınları'ndan çıkan elimdeki baskısını aşağı yukarı bir ay önce bitirdim ama Tolkien'in dünyasını çok sevmeme rağmen, belki de tam da bu yüzden, beklediğim şeyi bulamadım, diyebilirim. Daha önce Altıkırkbeş Yayınları'ndan çıkan bir baskısını okumuştum ama muhtmelen artık yayın hakları İthaki'de. Dediğim gibi mutlaka İngilizcesini okuyacağım bir kitap çünkü beklentimi karşılayamayan şey elbette kurgu değil çeviri. Edebiyatta çevirinin ne denli bir yeri olduğu veya ne kadar zor olduğundan burada bahsedecek değilim ama Harry Potter serisi kitaplarını Türkçe okuyanlar ne demek istediğimi anlayacaklardır. Bazı çevirmenlerin elinde iki dil de o kadar iyi yoğrulur ki çeviri bir eser oduğunuzu anlamazsınız bile. O yüzden burda Ülkü Tamer, Sevin Okyay ve Kutlukhan Kutlu'yu anmadan geçemiyorum. 

Oradaydık ve Şimdi Buradayız

Kitaba gelince, benim elimdeki illüstrasyonlu 4. baskısı. Alan Lee'nin elinden çıkan bu çizimlerden de pek hoşlanığımı söyleyemem. 299 sayfadan ibaret olan kitap on dokuz bölüme ayrılmış durumda. İllüstrasyonların da iç sayfalarda bir sıralaması mevcut. Bunların dışındaki haritalar J. R. R. Tolkien'in kendi çizimleri ve okuyucuya kurgu içerisinde ilerlerken büyük bir kolaylık sağlıyor. Çünkü hiçbir zaman bulunmadığınız ve bulunma ihtimalinizin de olmadığı diyarlarda dolaşmaya başlıyorsunuz. Tanıtıma pek de muhtaç olmayan, fantastik edebiyatın köşe taşlarından olan Hobbit, Bilbo Baggins'in başından geçen br macerayı anlatıyor. Bu maceraya ortak olan Gandalf ve cüceler ve Gollum'un Bilbo'yu nasıl değiştirdiğine şahit olduğumuz kitabı Tolkien'in çocukları için yazdığını biliyoruz. Orta Dünya'ya açılan ilk kapı dersek de yanlış olmaz. Çünkü Yüzüklerin Efendisi çok sonradan oraya çıkıyor. Orta Dünya'yı anlamak için yalnız Hobbit'i ve Yüzüklerin Efendisi'ni okumak elbette ki yeterli değil, saatler süren fimleri seyretmek de öyle. Tolkien öyle bir dünya meydana getirmiş ki bunun öncesi, sonrası ve tüm detaylarını onun diğer eserlerinde de bulabiliyoruz. 

Tolkien'in Yüzüklerin Efendisi dışındaki diğer yayımlanmış eserleri yine İthaki Yayınları'ndan çıkıyor. Yüzüklerin Efendisi ise Metis Yayınları'ndan. Filmlerini de seyretmeyi çok sevdiğim bu dünyaya ait hemen hemen her şey şahane. Film müziklerini buradan dinleyebilirsiniz. 

Kitabın Künyesi
J. R. R. Tolkien, Hobbit, Çev. Gamze Sarı, İllüstrasyonlar. Alan Lee, İthaki Yayınları, 4. Baskı, İstanbul 2015. 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

YERALTI

YERALTINDAN NOTLAR HAKKINDA                        GİRİŞ             Romanın ortaya çıkışı Avrupa’nın Rönesans’la yaşadığı bü...